–AUTORIZATIA DE MEDIU-
CRITERIILE SI ASPECTELE IMPORTANTE PENTRU OPERATORII ECONOMICI
Autorizatia de mediu –criteriile si aspectele importante pentru operatorii economici reprezinta un subiect de mare interes pentru multi dintre clientii nostri si primim foarte des solicitari si intrebari despre etapele procesului de obtinere si/sau diferite provocari punctuale pe care detinerea unei AUTORIZATII de mediu le implica.
Prin prezentul articol ne dorim sa venim inaintea dumneavoastra cu cateva clarificari legate de acest document foarte important fara de care uneori exercitarea activitatilor operatorilor economici nu este posibila.
Autorizatia de mediu este definita in OUG 195/2005 de catre legiuitor si anume ca fiind: ” actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu potential impact semnificativ asupra mediului inainte de punerea in functiune.”
Daca OUG 195/2005 defineste conceptul, OM nr. 1798/2007 stabileste procedura de aprobare a autorizatiei de mediu respectiv reglementeaza aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.
De ce este necesara obtinerea unei autorizatii de mediu?
Autorizatia de mediu garanteaza stabilirea impactului activitatilor desfasurate de catre un operator economic asupra mediului si definirea actiunilor desfasurate generatoare de solutii pentru protejarea mediului inconjurator in conditiile legislatiei in vigoare cu respectarea obligatiilor si asumarea responsabilitatilor fata de comunitate si mediul inconjurator in care societatea isi desfasoara activitatea. Evident scopul obtinerii unei autorizatii de mediu se extinde si asupra sferei evitarii sanctiunilor stabilite de catre legiuitor care pot ajunge chiar la sume in cuantum de 60 000 lei in cazul unui control din partea autoritatilor.
Care sunt criteriile care indica eligibilitatea unui operator economic pentru obtinerea unei autorizatii de mediu?
Certificatul constatator este primul document care contine indicii importante privind necesitatea emiterii unei autorizatii de mediu respectiv documentul cuprinde codurile CAEN corespunzatoare activitatilor pe care societatea le desfasoara. BVA Proiect Consulting recomanda ca in Certificatul constatator sa fie declarate doar codurile CAEN aferente activitatilor desfasurate in punctele de lucru si nu toate codurile de activitate cu potential viitor pentru dezvoltarea societatii, in comformitate cu actele societatii cum ar fi de exemplu Actul constitutiv al societatii. In consecinta este important sa verificati corespondenta codurilor cuprinse in Anexa 1 cu editia REV2 a codurilor CAEN, ca sa puteti vedea daca codurile prezente in certificatul constatator detinut de societate este emis conform acestei editii revizuite (REV 2).
In practica atunci cand este infiintata o noua societate, primul pas il constituie emiterea unui certificat constatator pentru fiecare dintre punctele de lucru pe care societatea le deschide tinand cont de faptul ca autorizatia de mediu va fi obtinuta pe punct de lucru, in particular si nu pe societate, in general. Cu alte cuvinte daca operatorul economic desfasoara activitatea autorizabila in mai multe puncte de lucru, va avea nevoie de autorizatie de mediu pentru fiecare dintre punctele in care isi desfasoara activitatea. Bva Proiect Consulting sustine micii anteprenori cu programe personalizate tip Start Up special gandite pentru micile afaceri in curs de dezvoltare. Citeste toate detaliile aici.
Un aspect important care merita subliniat rezida in faptul ca anumite activitati au nevoie de autorizatie de mediu doar daca indeplinesc anumite conditii de exemplu un restaurant are nevoie de autorizatie de mediu doar in conditiile in care are peste 100 de locuri cumuland spatiul integral alocat respectiv terasa si interiorul. Contacteaza astazi un specialist din echipa BVA Proiect Consulting pentru a afla daca codul CAEN de activitate al societatii se incadraza sau nu in cadrul legal al solicitarii unei autorizatii de mediu.
Revizuirea si vizarea periodica pentru validarea autorizatiei de mediu
Este important de urmarit autorizatia de mediu criteriile si aspectele importante si de subliniat faptul ca toate modificarile intervenite in activitate dupa data emiterii autorizatiei de mediu implica automat realizarea unei notificari adresate Agentiei pentru Protectia Mediului al carui raspuns fiind criteriul dupa care ne vom ghida sa stabilim daca este sau nu necesara o revizuire a autorizatiei de mediu. Legiuitorul a anticipat posibilitatea ca operatorii economici nu vor reactiona in timp real pentru updatarea autorizatiei in cazul modificarilor survenite in procesele de productie sau in exercitarea activitatilor astfel incat incepand cuiulie 2020 a legiferat obtinerea vizei anuale pentru autorizatiile de mediu. Procedura a fost simplificata si implicit comunicarea cu operatorii economici a fost imbunatatita dar totodata trebie subliniata importanta crescuta a vizarii periodice a autorizatiei de mediu intrucat lipsa vizei sau nedepunerea dosarului in termenul legal duce la suspendarea de drept a activitatii operatorului.
Cum putem sprijini operatorii economici pentru a respecta obligatiile de mediu
BVA Proiect Consulting ofera servicii de consultanta sprijinind companiile private, institutiile, alte parti interesate sa-si identifice si sa respecte obligatiile si cerintele legale in domeniul protectiei mediului.
Credem ca prin analiza corecta si responsabila a costurilor de implementare a legislatiei in domeniul protectiei mediului, companiile pot sa aiba un avantaj competitiv, pe termen lung. Specialistii nostri vin cu o larga expertiza in teren, cu experienta si cu toate cursurile de specialitate absolvite; dar mai cu seama vin cu o perspectiva ampla care poate ajuta un operator economic sa opteze pentru cea mai buna solutie atunci cand ia o decizie importanta legata de aspecte ce tin de ingineria mediului