De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii si cercetari cu privire la sursele si caracteristicile deseurilor, precum si la posibilele efecte negative ale acestora. Cu toate acestea, un lucru care nu este inca clar este ce reprezinta exact un deseu? Cat de multe stim despre ceea ce ar trebui clasificat drept deseu? Care sunt contextele istorice ale managementului deseurilor?
S-a constatat ca deseurile sunt in mare masura subiective, in sensul ca o substanta poate fi considerata deseu numai atunci cand proprietarul o eticheteaza ca atare. Acest lucru este valabil mai ales pentru ca un individ poate privi o substanta ca pe un deseu, in timp ce altul poate vedea aceeasi substanta ca pe o resursa. Cu toate acestea, s-a sustinut ca este necesar sa se defineasca clar ce reprezinta deseurile, deoarece acestea formeaza baza pentru reglementarile legislative de mediu. Majoritatea activitatilor umane genereaza deseuri, iar in ciuda acestui fapt, productia de deseuri ramane o sursa majora de ingrijorare, asa cum a fost intotdeauna.
O crestere substantiala a volumului generarii de deseuri a inceput in secolul al XVI-lea, cand oamenii au inceput sa se mute din zonele rurale in orase ca urmare a revolutiei industriale. Aceasta migrare a oamenilor catre orase a dus la o marire a populatiei care, la randul sau, a dus la o crestere a volumului si a varietatii in compozitia deseurilor generate in orase. Atunci au inceput sa apara materiale precum metalele si sticla in cantitati mari in fluxul de deseuri principale.
Populatia mare de oameni din orase si comunitati a dat nastere la zone de gunoi deschise care au format medii propice pentru reproducerea sobolanilor si a altor paraziti, prezentand riscuri semnificative pentru sanatatea publica. Practicile nesanatoase de gestionare a deseurilor au dus la mai multe izbucniri de epidemii cu un numar mare de decese. In consecinta, incepand cu secolul al XIX-lea, functionarii publici au inceput sa elimine deseurile intr-o maniera controlata pentru a proteja sanatatea publica.
In prezent, intr-un context de economie circulara, managementul deseurilor se concentreaza pe pastrarea valorii si proprietatilor materialelor din deseuri prin furnizarea de materii prime secundare de inalta calitate pentru economie.
Legislatia europeana include obiective de reciclare pentru deseuri municipale, de constructii si demolari si deseuri electronice. Acest progres arata ca exista un potential semnificativ de a creste reciclarea din toate aceste fluxuri. Cu toate acestea, pentru a exploata pe deplin acest potential, barierele actuale trebuie depasite, de exemplu concurenta preturilor din alternativele de resurse virgine, capacitatea infrastructurii si complexitatea anumitor deseuri.
Acest lucru necesita, de asemenea, implementarea puternica a reglementarilor specifice pentru a creste colectarea separata. Implementarea de noi masuri de politica, dintre care unele sunt deja incluse in planul de actiune al economiei circulare al Europei, poate exploata atat direct, cat si indirect potentialul de reciclare sporita.
Pasii care trebuie urmariti atent cand vine vorba de gestionarea corecta a deseurilor au in vedere colectarea selectiva, transportul si depozitarea, reciclarea, valorificarea, tratarea si eliminarea deseurilor pentru a minimiza pe cat posibil efectul nociv pe care acestea il provoaca mediului inconjurator, dar si sanatatii populatiei.
Inginerii de mediu de la BVA Proiect Consulting va stau la dispozitie in ceea ce priveste evidenta gestiunii deseurilor, activitate reglementata pe teritoriul Romaniei de OUG 92/2021 si de HG 856/2002.