loader image

Legea 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deseurilor

La inceputul anului, pe data de 9 ianuarie, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 17/2023 care aproba OUG 92/2021 privind regimul deseurilor. Chiar daca legea cuprinde in continuare majoritatea obligatiilor impuse de OUG 92/ 2021, Legea 17/2023 adauga modificari in domeniul transportului deseurilor, impune obligatii administratiilor locale pentru infiintarea centrelor de colectare pentru anumite deseuri, introducerea unor amenzi si mai mari pentru nerespectarea legii si chiar si pedeapsa cu inchisoarea in ceea ce priveste gestionarea deseurilor.

Obligatia de a avea un specialist in managementul deseurilor a fost reintrodusa, iar toate organizatiile trebuie sa se conformeze in ceea ce priveste responsabilul de mediu din societatea.

Toate aceste modificari care incep sa prinda contur si cu care am inceput anul pe partea de legislatie de mediu sunt cu siguranta necesare si positive, dar aspectele negative, cum ar fi pedeapsa cu inchisoarea (atunci cand cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vietii, integritatii corporale sau sanatatii persoanelor este pusa in pericol) sau alte legi la care trebuie sa fim foarte atenti pentru a ramane in conformitate cu legislatia in vigoare.Modificările generale constau în măsuri ce fac referire la: 

Transportul deseurilor si modul de colectare separata a acestora. 

Obligatia administratiilor locale de a infiinta centre de colectare pentru tipuri de deseuri precum: uleiul vegetal uzat, textile, hartie si carton, sticla, metal, materiale plastice, lemn, ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri de baterii, acumulatori si deseuri voluminoase, inclusiv saltele si mobila.

Producatorii si detinatorii de uleiuri uzate, persoane juridice (cu exceptia persoanelor fizice), vor preda in mod obligatoriu uleiurile uzate doar operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare, valorificare si/sau de eliminare a uleiurilor uzate [Art. 31, alin (3)]. 

De asemenea, au obligatia sa depuna la autoritatea competenta pentru protectia mediului documentatia completata conform prevederilor alin. (2) si sa solicite revizuirea autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu pana la data de 1 februarie 2024. [Art. 34, alin (5)] 

Obligatia fiecarei organizatii – indiferent de domeniul de activitate – de a avea un specialist în deseuri.

Printre alte modificari importante pe care le aduce legea 17/2023 mai putem enumera si:

– Transportul deseurilor se face numai cu autovehicule inscriptionate cu litera «D» la loc vizibil

Majoritatea amenzilor pentru contravenții au fost mărite. Amenzile contraventionale au fost marite până la 45 000 lei pentru persoanele fizice si autoritatile publice locale si pana la 60 000 lei pentru persoanele juridice.

– Eliminarea deseurilor in afara spatiilor autorizate in acest scop este interzisa. – se aplica sanctiunea contraventionala complementara de confiscare a deseurilor care au valoare, detinute, pastrate in afara spatiilor autorizate si/sau a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii

– colectarea, transportul sau valorificarea de deseuri, inclusiv controlul acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare, inclusiv actiunile intreprinse de comercianti sau brokeri in procesul de gestionare a deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu

abandonarea, aruncarea si/ sau ascunderea deseurilor

– eliminarea, detinerea, pastrarea deseurilor in afara spatiilor autorizate

Puteti consulta legea 17/2023 in totalitate aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263753 

Pentru toate informatiile necesare contactati-ne! 

+40 743 939 609 office@bvaproiectconsulting.ro | Facebook