Conform OUG 92/2021 (art. 44) si Legea 17/2023– persoanele juridice ce exercita activitati comerciale sau industriale au datoria de a implementa un program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie.
Prin implementarea masurilor de prevenire a deseurilor, legatura dintre cresterea economica si impactul asupra mediului asociat cu generarea deseurilor isi atinge scopul, si anume stabilirea unei viziuni globale pentru o directie strategica in dezvoltarea eficienta a masurilor de prevenire a deseurilor.
Scopul unui plan de management al deseurilor este de a: 1) prezice cantitatile si tipurile de deseuri care vor fi generate in timpul unui proiect de constructie, renovare sau demolare
2) identifica destinatia finala a deseurilor respective si 3) estima costurile de gestionare a deseurilor.
De ce ar trebui sa reducem cantitatea de deseuri generate?
Prin reducerea cantitatii de deseuri pe care o creati, contribuiti la prevenirea poluarii si la protejarea mediului. De asemenea, limitati cantitatea de deseuri care ajung la groapa de gunoi, pastrati resursele naturale si economisiti bani.
Exista masuri de prevenire a deseurilor pentru urmatoarele deseuri tip fluxuri de generare, dintre care majoritatea sunt reglementate de legislatie:
- deseuri municipale
- mancare irosita
- deseuri de ambalaje
- DEEE
- deseuri de baterii si acumulatori
- achizitii publice verzi
Atat de multe decizii pe care le luam in viata noastra de zi cu zi au un impact major asupra planetei. Fie ca sunt fabrici mici sau mari, acestea pot genera kilograme de gunoi pe saptamana.
Sfaturile noastre incurajeaza modalitatile pentru prin care puteti face cateva schimbari cu impact care sunt ecologice si vor avea un efect de durata asupra mediului.
– Incurajeaza proiectarea, fabricarea si utilizarea de produse eficiente din punct de vedere al resurselor, durabile (inclusiv in ceea ce priveste durata de viata si absenta invechirii planificate), reparabile si reutilizabile;
– Incurajeaza reutilizarea produselor si infiintarea sistemelor de promovare a reparatiilor si activitati de reutilizare, in special pentru echipamente electrice si electronice, textile si mobilier, precum si ambalaje si materiale si produse de constructii;
– Reduceti, in special, generarea de deseuri care nu sunt potrivite pentru reutilizare sau reciclare;
– Sprijiniti activ campaniile de informare pentru a creste gradul de constientizare cu privire la prevenirea deseurilor si aruncarea gunoiului.
Beneficiile implementarii unui PROGRAM DE PREVENIRE SI REDUCERE A CANTITATII DE DESEURI aduse atat mediului inconjurator, cat si propriei activitati
Pana de curand, s-ar putea sa nu fi acordat prea multa atentie deseurilor pe care organizatia ta le produce. Multe organizatii se multumesc pur si simplu sa stabileasca un sistem de eliminare a deseurilor.
Din ce in ce mai mult, se acorda o atentie sporita gestionarii deseurilor, iar organizatiile pro-active vad beneficiile instituirii unui program de reducere a deseurilor.
- Economisiti bani – prevenirea si reducerea deseurilor va poate reduce costurile de eliminare si va poate imbunatati profitul;
- Cunoasterea inseamna putere – Intelegand cantitatea si tipurile de deseuri pe care organizatia dvs. le produce, sunteti mai bine pozitionat pentru a gasi modalitati de a reduce costurile de transport si de a negocia pentru serviciile de deseuri si reciclare care se potrivesc cu adevarat nevoilor dvs.;
- Rationalizati raportarea si partajarea informatiilor – Urmarirea activitatilor dvs. de gestionare a deseurilor intr-o singura platforma si folosind un set standard de valori, faciliteaza partajarea si raportarea informatiilor cu partile interesate;
- Imbunatatiti durabilitatea – Gestionarea mai eficienta a deseurilor, a apei si a energiei sunt componente de baza ale durabilitatii. Imbunatatirea durabilitatii organizatiei dvs. poate creste imaginea dvs. corporativa, poate atrage noi clienti si poate implica pozitiv angajatii;
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera – Prevenirea si reciclarea deseurilor ofera un potential semnificativ pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
- Conservarea resurselor – Reutilizarea si reciclarea au rolul de a conserva resursele naturale.
Optati pentru Programul de prevenire si reducere a deseurilor si contactati-ne pentru toate detaliile necesare implementarii programului!
Inginerii de mediu de la BVA Proiect Consulting va stau la dispozitie in ceea ce priveste evidenta gestiunii deseurilor, activitate reglementata pe teritoriul Romaniei de OUG 92/2021 si de HG 856/2002.