Care este sensul sustenabilitatii mediului? Organizatia Natiunilor Unite (ONU) defineste sustenabilitatea pur si simplu ca intampinarea nevoilor prezentului fara a afecta capacitatea generatiilor viitoare de a beneficia de resursele naturale.
Sustenabilitatea mediului presupune sa traim intr-un mod echilibrat, astfel incat generatiile viitoare sa aiba resurse naturale mai bune, sau cel putin egale cu cele de care beneficiem in prezent.
Chiar daca exista diverse variatii minore ale acestui concept, acesta este in general acceptat in intreaga lume. Versiunile alternative sunt de obicei definitii extinse care includ alte perspective, cum ar fi bunastarea umana, un mediu curat si sanatos, protejarea naturii si a tuturor mediilor de viata.
Definitia de sustenabilitate a fost lansata in 1987 de „Comisia Brundtland” si este prezentata avand ca scop „sa satisfaca nevoile prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.”
Astazi, exista aproape 140 de tari in curs de dezvoltare in lume care cauta modalitati de a-si satisface nevoile de dezvoltare, dar odata cu amenintarea tot mai mare a schimbarilor climatice, trebuie depuse eforturi concrete pentru a se asigura ca dezvoltarea de astazi nu afecteaza negativ generatiile viitoare.
Cei trei piloni ai sustenabilitatii sunt echitatea sociala, viabilitatea economica si protectia mediului.
Exista numeroase definitii si diferite interpretari ale sustenabilitatii mediului, care adesea conduc la multe intrebari cu privire la modul in care ar trebui sa contribuim, ca indivizi, dar si prin intermediul afacerilor noastre, la remedierea si imbunatatirea mediului.
De exemplu, cum ne vom schimba stilul de viata, astfel incat acesta sa aiba un impact minim asupra mediului? Sau – cum vom implementa in compania sau in fabrica pe care o conducem reguli si idei „verzi” pentru a ne asigura ca nu dauneaza planetei activitatea pe care o desfasuram?
Cele mai comune solutii de sustenabilitate a mediului includ arhitectura durabila, silvicultura durabila, constructii durabile, gestionarea eficienta a deseurilor, managementul durabil al apei si al surselor de energie durabila.
Iata cateva moduri prin care putem aborda sustenabilitatea in viata de zi cu zi, astfel incat mediul inconjurator sa nu fie afectat si sa poata prospera atat si pentru generatiile viitoare:
– Modificarea conditiilor de viata prin optarea pentru societati durabile sub forma de sate ecologice si orase durabile
– Promovarea practicilor de afaceri care au durabilitatea in prim plan, cum ar fi arhitectura durabila si productia de energie regenerabila
– Inovarea si dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi transportul cu emisii negative de carbon si cladirile construite cu responsabilitate pentru obiectivele climatice
– Optand pentru un stil de viata durabil, care utilizeaza resurse naturale minime si nu implica o amprenta mare de carbon
In concluzie, sustenabilitatea mediului este foarte importanta pentru ca vizeaza utilizarea resurselor naturale corect, astfel incat nevoile actuale sa fie indeplinite fara a le compromite pe cele ale generatiilor viitoare.
Cresterea exponentiala a populatiei a dus la cresterea agriculturii, ceea ce duce la emisii mai mari de gaze cu efect de sera si defrisari.
Cresterea industriala si tehnologica inseamna ca avem nevoie de mai multa putere ca niciodata. Cu toate acestea, planeta noastra ajunge la un punct de „epuizare” in stilul in care am obisnuit sa consumam si sa nu dam nimic inapoi prin protejarea acesteia.
Incepem sa vedem consecintele incalzirii globale asupra ecosistemelor si comunitatilor.
De aceea, acum mai mult ca oricand, intreprinderile trebuie sa investeasca in practici durabile din punct de vedere ecologic si responsabile din punct de vedere social.
Pentru tot suportul de care aveti nevoie nu ezitati sa contactati echipa BVA Proiect Consulting pentru a construi impreuna principalii piloni ai sustenabilitatii pentru compania dvs.
Contacteaza-ne pe office@bvaproiectconsulting.ro | +40 743 939 609